Mașini de frezat superioare cu coadă, altfel frezare pentru fiecare

Mașina de frezat superioară cu coadă este de fapt un fel de rindea modernă profilată pe curent. Ceea de odinioară trebuie creat manual, cu ajutorul dălților și a rindelelor reglabile profilate, în prezent acoperă o singură mașină.


Mașina de frezat superioară cu coadă este de fapt un fel de rindea modernă profilată pe curent. Ceea de odinioară trebuie creat manual, cu ajutorul dălților și a rindelelor reglabile profilate, în prezent acoperă o singură mașină. Aceasta, prin gama largă de unelte și profiluri amovibile.

Pentru lemn și mobilă

Pentru a fi siguri de însemnare, am utilizate Wikipedia: "Freza este o unealtă așchietoare cu unul sau cu mai multe tăișuri, folosită la prelucrarea prin așchiere a metalelor și a altor materiale. Mașina unealtă, care o folosește se numește mașina de frezat." Astfel, formularea corectă este: "Prindem freza în mașina de frezat și începem lucrul!"

Fețele sertarelor modificate

Și la pergolă îi stă bine cu muchiile grinzilor rotunjite

Nu numai rotunjirea muchiilor, dar și ornamentare...cu mașina de frezat se poate

Aici cineva ți-a dat de lucru cu detaliile... cu ajutorul frezei de canelare sau a frezei frontale convexe

Totul, ce este pe mobilă sau produse din lemn din jurul nostru prelucrat în vreun fel pe cant sau are un profil interesant sau canelură, a fost creat cu ajutorul mașinii de frezat. În cazul unui produs mai vechi sau cel de la străbunică, cu ajutorul rindelei profilate. De asemenea, frecvent erau utilizate și bare profilate. Acestea de asemenea erau profilate cu mașină de frezat.

Peste tot în jurul nostru

Comoda din baie are rotunjite muchiile blatului și muchiile frunților sertarelor

Muchiile ușor "luate" și ghiveciul pentru flori arată imediat mai bine

Urmele și profilurile frezelor le găsim pe muchia mesei, consola ornamentală, ușile mobilierului de bucătărie sau pe mobilierul rural. Ajută de asemenea la scobirea locurilor pentru balamale, broaște și clanțe, la efectuarea canalului la ușa glisantă, rotunjirea muchiei la poliță sau lateralele patului. La fel știe să înfrumusețeze pergola, mobilierul de grădină sau parapetele. În majoritate, aceste produse sunt deja cumpărate și fabricate industrial. Ne ajută la fel la efectuarea cepurilor, scobiturilor, îmbinări cu dinți sau la frezarea formei dorite, atât în plan cât și din orificiu interior. Prin folosirea mașinii de frezat dăm produsului final valoare și aspectul final, aceasta fie doar prin luarea muchiilor sau prin profilare adâncă a acestora.

Baza o prezintă materialul pregătit

Frezarea unui canal sau prelucrarea muchiei?

Cu mașinile de frezat uni-max nicio problemă

Cu mașina de frezat poate fi prelucrată și placa MDF

Adâncimea de tăiere o reglăm după necesitate

Pentru a putea lucra bine cu mașina de frezat și a obține un rezultat de calitate, avem nevoie îndeosebi de o placă, traversă sau alt material bine rindeluit. Mașina de frezat ne ajută să rotunjim sau să frezăm atât lemnul cât și materialele pe bază de lemn, cum ar fi plăcile MDF, placajul, plăcile fibrolemnoase sau și unele materiale plastice moi. După ce materialul este pregătit corect, placa de rezemare și de ghidare alunecă și copiază suprafața sau muchia. Aceasta bineînțeles atunci, când o ținem în mână și prelucrăm materialul de sus. Prinderea în masă pentru posibilitatea de prelucrare de jos o vom prezenta data viitoare.

Fixare bună = lucru în siguranță

Prindere sigură a materialului cu ajutorul clemelor

Cufundarea sau introducerea cuțitului de freză trebuie gândită bine

Mașina de frezat cu sculă este o mașină de tăiere de turație mare, cu rotații de până la 30 de mii pe minut. De aceea, la lucru materialul trebuie fixat bine și în siguranță. La aceasta putem folosi cleme potrivite, cu care nu facem amprente pe material sau cleme comode. Acestea pot fi prinse de muchia mesei sau se poate freza în aceasta o bară de ghidare pentru cleme reglabile. La o utilizare mai frecventă a mașinii de frezat bara de ghidare este un ajutor foarte de prisos. Putem folosi și cățeii de pe bancul de tâmplărie.

Siguranța pe primul loc

De la cuțitul în rotație a frezei sar bucățele de lemn

...de aceea, nu ar trebui să uităm niciodată de ochelarii de protecție

La lucru ne protejăm îndeosebi ochii cu ajutorul ochelarilor de așchiile burătoare, iar dacă e posibil folosim aspiratorul și adaptorul pentru aspirare, majoritatea mașinilor de frezat fiind prevăzute cu acesta. Fixăm bine materialul. În material introducem doar freza în rotație. Dacă prelucrăm un material din masiv, avem grijă la direcția fibrelor și lucrăm cu atenție să nu fie smulse.
Atenție, cuțitul frezei trebuie introdus în material în direcția de rotire și în această direcție se și deplasează pe material întreaga mașină de frezat. (Cel care are experiență cu asemenea mașini i se pare normal, însă un începător poate să se încurce și are senzația că mașina de frezat nu funcționează sau că a ales o freză necorespunzătoare).
La lucru folosim limitatoare și ghidaje, nu apăsăm în direcția de tăiere și nu folosim scula tocite.

Cum se alege freza

Diferite tipuri de freze

Diferite diametre de cozi

Reducții pentru diferite diametre ale cozilor

Se strânge și se începe

Dacă încă nu avem experiență cu ea, e bine să o încercăm, să o împrumutăm de la vecin sau de la cineva care o are. După aceasta aflăm că nu trebuie să ne fie frică de ea și că este într-adevăr folositoare și că se potrivește în atelierul nostru. Mărimea mașinii de frezat o alegem în funcție utilizare. Cele mai mici vor fi mai dibace și mai ușoare pentru mână la prelucrarea de ex. a structurilor deja terminate, cum ar fi grinzile de la mansardă, pergolă etc. Cele mai mari sunt mai grele, mai robuste, se ghidează bine și stă mai bine pe material. Pentru a ne hotărî ne ajută și faptul cât de bogate sunt accesoriile mașinii de frezat sau dacă este posibil să fie achiziționată masa de lucru inferioară, care mărește semnificativ utilizarea acesteia. Pentru o frezare rară ne ajung ustensilele cu diametrul cozii și a prinderii mai mici. La lucrări mai mari e bine să alegem o freză cu un diametru de prindere al bucșei mai mari. Cele mai bune sunt prevăzute cu reducții pentru mai multe diametre. Astfel pot fi folosite diametre mai mici și mai mari într-o mașină.

Ergonomia bună a mânerelor înlesnește operarea mașinii

Reglarea vitezei rotațiilor direct pe mâner

Reglarea limitatorului de adâncime

Reglarea fină a limitatorului de adâncime

O caracteristică de bază la alegere sunt rotațiile reglabile electronic, ergonomia bună a mânerelor și limitatorul de adâncime de calitate cu reglare în mai multe trepte. Reglarea în mai multe trepte se poate valorifica de ex. la pregătirea profilurilor complexe sau la o degajare mare și necesarul de frezare în mai multe trepte, respectiv "cufundare treptată".

Data viitoare

Mașina de frezat poate fi prinsă de asemenea și din partea inferioară și apoi mișcarea cu material înspre freză. Aceasta însă o vom arăta data viitoare, împreună cu prindere interesantă cu ajutorul mesei cu vacuum, la fel vom arăta în edițiile viitoare executarea șipcilor ornamentale sau ușilor de bucătărie.