Clemă ca un ajutor de prisos.
Întrebați de ce tocmai cleme? Se numără printre cele mai utilizate ustensile de hobbyiști și meseriași imediat după sculele electrice și cu acumulatoare. Pentru utilitatea lor își găsesc loc în multe ateliere, garaje dar și gospodării. Nu sunt doar un apanaj al meseriașilor și bărbaților. Le folosim și la reparații de casă sau creații artistice. Prinderea și fixarea unui obiect, mai ales sub unghi, este folosită la multe activități.
Cleme - mâini în plus
De prindere fixă sau punere și fixare avem nevoie în atelier sau la producție, la multe activități. Nu este îndeajuns să apăsăm și să spunem douăzeci și unu. Nici adezivul rapid nu lipește într-o secundă. Adezivi de dispersie pentru lemn au nevoie de strângere rigidă timp de minimum o oră, în funcție de tipul produsului și a materialului. În final, nici clemele nu servesc doar lipirii dar și la susținerea materialului în loc de o altă mână sau la menținerea precisă a unghiului ales. Cu acestea putem prinde o scândură lungă pe placă și putem tăia după aceasta sau putem prinde materialul tăiat, frezat vopsit sau altfel prelucrat.
Teoretic, clemele ar putea fi împărțite în cele de strângere, lipire și cele ajutătoare, care înlocuiesc o altă mână. Apoi, în cele pentru modeliști, tâmplari, lăcătuși.
Alegem clema
La ce să acordăm atenție la alegerea clemei și în funcție de ce să o alegem? În principal după tipul utilizării. Unele cleme au o singură destinație, altele servesc mai multor activități. Clemele bune de asemenea nu costă un leu, și de aceea alegerea corectă este foarte importantă.
Trebuie să aibă putere, capacitate bună de strângere, ținere și apăsare. Aceasta, fie drept sau sub unghi. Trebuie să fie rigide, însă în primul rând nu e voie să alunece și nici să slăbească, aceasta atât la cleme clasice cât și la cele cu prindere rapidă sau speciale.
Printre cele mai utilizate cleme se numără așa zise cu prindere rapidă, de înșurubare sau combinate. Cele clasice de înșurubare le apropiem de material și strângem manual. Clema se tensionează și se înfige în profilul din oțel cu dinții mărunți împotriva alunecării. Clemele adânci cu fălcile lungi vom folosi nu numai la repararea încălțămintei sau a călușului de chitară, dar și la lipirea camerelor de bicicletă. Cu ajutorul clemei de canturi vom repara sau lipi banda ornamentală pe cantul mesei sau furnirul desprins. Cea de lăcătușerie în unghi va ține profilul metalic pentru a avea un unghi precis la sudare.
Repararea mobilei
Clemele cu prindere rapidă funcționează ca și pistolul pentru presarea cartușelor. La apăsarea frâne trecem cu acestea rapid pe corpul clemei. După aceea doar apăsăm mânerul și este strâns. Mecanismul de strângere este prevăzut cu arc care apasă metalul profilat din mânerul clemei și astfel formează unghiul de strângere datorită căruia falca nu alunecă. Lucrul cu acestea este rapid și foarte confortabil. Avantajul acestora este suprafața de apăsare dreaptă, fără necesitatea înșurubării, de aceea pot fi utilizate cu o singură mână, ceea ce este foarte avantajos la munca sau montajul individual. Clemele clasice drepte ne ajută la repararea și lipirea mobilierului cu îmbinările slăbite sau dezlipite.
Clema pentru rame și cleme speciale
Interesante sunt și clemele pentru rame. În majoritate au unghiul drept fix și ușor îmbinăm rama și șipcile tăiate precis sub unghi.
Foarte interesante și indispensabile pentru multe utilizări sunt cleme reglabile pentru rame. Segmentele libere cu unghiul fix sunt unite cu o bandă de oțel cu lungime de patru metri. Cu ajutorul acestora și a reazemelor basculante putem strânge precis nu numai forme dreptunghiulare, dar și arcuri atipice sau cercuri.
Alte cleme de ex. sunt cele excentrice sau cu pârghie, așa zise prinderile, care după trecerea punctului mort apasă prin pârghie materialul. Forța acestora poate fi de trei sute kilograme și mai mult. Se folosesc la prinderea rapidă de ex. la sudare. Utile sunt și menghine mici sub mașina de găurit pentru prinderea materialului la găurire. La aceste însă o să ne uităm data viitoare.
Clemele noi sunt mai ușoare și nu ruginesc.
Printre avantajele clemelor moderne este materialul folosit. Clemele vechi erau grele și din fier, deci nu numai că se manipula greu la dimensiunile mai mari ale materialului fixat, dar în mediul umed au început să ruginească după un anume timp. Mânerul din lemn, la o strângere mai puternică, aluneca în mână.
Cea mai mare putere o are menghina de tâmplărie
Clema sau menghina mare de tâmplărie servește la reparații și fabricare de uși sau rame de ferestre. De cea mai mare putere avem nevoie la lipirea și fixarea panourilor sau lemnului, sau pentru strângerea cepilor și a scobiturilor și penelor la ramele ferestrelor, ușilor sau a altor structuri. La aceasta ne servesc tocmai menghinele de tâmplărie – cleme speciale cu putere mare folosită în tâmplărie, care servesc pentru cele mai puternice strângeri.
Baza acestor menghine este o "traversă" mică cu înălțimea de 80 mm cu profilul literei mari I. Aceasta oferă rigiditatea și rezistența strângerii solide. Manivela mare din fontă cu sferă de contragreutate se rotește rapid și împinge în segmentul de strângere și limitare. Acesta este fixat pe profilul portant cu un bolț mare.
Sugestia noastră - un adeziv și suport bun
Pentru ca lucrul cu clemă să aibă sens, trebuie folosit întotdeauna un adeziv potrivit pentru un anume material, pe care dorim să-l îmbinăm. Uneori poate să fie și o combinație de diferite materiale. Pentru mărirea suprafeței și distribuirea presiunii clemelor pe material, este bine să folosim suporturi. Avem însă grijă ca suporturile clemelor să nu se lipească de material. Cu ajutorul clemelor, menghinelor, clemelor de presare sau a strângătoarelor putem repara și efectua multe lucruri înșine. Uneori este îndeajuns să alegem adezivul potrivit și apoi să lipim și să strângem bine.