+420 266 190 190 (EN) / Luni - vineri: 9-17
ReduceriContacte cu TVA fără TVA Logare
0
0,00 RON cu TVA 0,00 RON fără TVA

Freze și mașini de frezat uni-max

De multe ori este greu a alege o mașină de frezat bună. Depinde de faptul al ce o vom folosi și cât de des. Același lucru se întâmplă și la freze în parte ca și scule. De multe ori pare să fie „un joc de șah″. În primul rând trebuie să stabilim la ce vom avea nevoie de ustensilă, dacă vom face șipci sau vom freza cepuri sau adâncituri în treptele scărilor.

Împărțirea și tipurile de mașini de frezat

Mașinile de frezat putem împărți în funcție de tipul de utilizare, mărime, tipul profilului. Prima împărțire simplă poate fi cea în cele cu rulment de rezemare pentru copiere și cele fără rulment. Acest lucru definește și posibilitatea de folosire sau înecare în material a acestora. Unele pot fi folosite doar pentru muchii, altele oriunde în plan și la adâncimea sau grosimea solicitată.

Cunoaștem freze de rotunjire, unghiulare, profilate, cu coadă de rândunică, de tăiere, de fălțuire, dar și cele de canelat sau tip taler. Apoi avem freze pentru rame și cepuri și pentru umpluturi, apoi cele compuse (acestea în general nu mai sunt cele cu coadă destinate mașinilor de frezat superioare sau pentru mese de frezat). Cele înguste cu vârf se folosesc apoi la inscripții fine și la gravură.

Freza de rotunjire ne ajută să rotunjim muchia materialului, cea de tăiere taie surplusul, taie banda sau placajul. Cu ajutorul frezei tip rândunică vom efectua îmbinări ornamentale pentru traverse de întărire. Freza unghiulară ne va teși muchiile sun un unghi de 45 de grade. Cu ajutorul frezelor de canelat vom putea introduce în material o șipcă, un glisor sau vom efectua canal sau scobitură. Cu ajutorul frezelor tip taler vom efectua lamba sau ulucul, cu frezele profilate vom ornamenta șipca sau grinda. Din gama largă de utilizare este clar că în cazul în care vom achiziționa mașina de frezat, o singură freză nu va fi suficientă. Și ar fi și păcat, din moment ce sculele amovibile ne oferă o utilizare atât de largă.

Diametrele cozilor

Frezele diferă nu numai prin formă dar și prin diametrul cozilor de prindere. De aici și denumirile acestora. Acesta sunt cel mai des de 6, 8, 10 și 12 mm.

.

Dacă avem mai multe diametre de cozi, nu trebuie să fim disperați, orificiul de prindere poate să fie redus din diametrul mai mare la cel mic cu ajutorul bucșei amovibile. Pe bucșa inițială și diametrul de prindere de 12 mm putem astfel prinde diametrele de 10, 8 și 6 mm. Invers bineînțeles nu se poate.

Trebuie să economisim la locul potrivit

Dacă la alegerea frezei ne vom interesa doar de cel mai mic preț, cred că în scurt timp o să regretăm economisirea. Două freze ieftine nu înlocuiesc una bună și de calitate, deci dacă avem deja mașină de frezat și vrem să o folosim și să fim mulțumiți de ea, mai bine alegem o marcă cunoscută și la alegerea și achiziționarea frezelor potrivite mai adăugăm ceva.

Pentru ca frezele să țină mult

Pentru ca frezele să se mențină ascuțite timp îndelungat, trebuie să avem grijă de ele și să le depunem bine. În general este îndeajuns doar o curățare mecanică sau suflare cu compresor. La frezele cu rulmenți este bine ca din când în când să tratăm și rulmentul. Slăbim cu un imbus și putem să pulverizăm cu un spray potrivit sau să facem rulmentului o baie în ulei.

Care este locul lor?

Întrebarea este, unde depozităm o cantitate mai mare de freze. Setul mai mare îl putem avea în cutia în care l-am achiziționat. Dacă însă nu avem cutia, sau cumpărăm frezele pe bucăți, putem să facem ca și David, prietenul meu tâmplar. Pentru distracție spune despre mine câteodată că el este tâmplar iar eu doar un om de întreținere, bineînțeles nu-l contrazic, doar ne hârțuim. Frezele pe care trebuia să le ordoneze, și nu sunt puține, le-a amplasat cu ușurință în sertarul mesei de lucru. S-a descurcat cu câteva bucăți de lemn de stejar în care a făcut găuri cu un burghiu ceva mai mare decât coada sau dornul frezei. Și le are toate la îndemână, așa cum are nevoie. Frezele le are aranjate în general după profil sau în funcție de cum are nevoie pentru comenzi, ajunge să deschidă sertarul și are totul la îndemână.

Ce este rotund, este și sigur

Muchiile blatului de masă, jucăria pentru copii, reazemul băncii sau un ansamblu pentru terenul de joacă – totul este mult mai plăcut și mai sigur cu muchiile rotunjite.

Cu ajutorul frezelor putem înfrumuseța produsul direct în producție sau îl putem modifica pe cel terminat. Cu freză putem finisa cu ușurință un stâlp ornamental de gard, putem efectua caneluri, rotunji muchiile ușițelor sau ajustăm ușa cu casete și putem efectua orificii de prindere ale lăzilor de depozitare sau ale sertarelor cu muchii rotunjite frumos.

Treptele cu mașină de frezat și o sculă potrivită - ușor și precis

Cu ajutorul mașinii de frezat putem efectua trepte simple sau mai complicate, depinde de cât suntem de îndemânateci, iar la prețurile actuale ale treptelor poate să prezinte o economisire deja semnificativă.

În afară de mașina de frezat și alegerea corectă a frezei pe care o prindem în mașină, trebuie să ne descurcăm cu libela și împărțirea corectă a treptelor în parte.

În lateralele este îndeajuns să frezăm canale sau lăcașuri pentru amplasarea treptei, aceasta fie ascunse sau vizibile. În cazul în care treapta este mai groasă decât freza de canelat, cu ajutorul unui limitator sau unui șablon simplu, pe care-l putem efectua, frezăm două canale lângă olaltă la lățimea necesară. Pe treaptă putem de asemenea efectua o profilare care să acopere scobitura – canalul – în laterală. Apoi ajunge să aplicăm adezivul și să strângem treptele. În cazul în care treptele sunt mai mari, putem folosi pentru strângerea acestora o tijă filetată în partea superioară și inferioară a treptelor, pe care o ascundem în semi canalul părții inferioare a treptei. Acesta îl putem freza cu ajutorul unei freze da canelat subțiri.

Masă pentru fixarea frezei din partea inferioară

Un accesoriu foarte util al mașinii de frezat este masa de frezat. Cu cât mai largă și mai stabilă, cu atât mai bine.

Avantajul constă în faptul că nu mișcăm cu mașina de frezat ci doar cu materialul. Acesta în majoritate este amplasat pe suprafața mesei de frezat în care este fixată mașina de frezat. Detaliat o să ne familiarizăm cu aceasta în ediția următoare a serialului despre frezele și mașinile de frezat de la uni-max.

Mașina de frezat este fixată în masă și nu mai trebuie să manipulăm cu greutatea acesteia sau să balansăm pe o șipcă subțire la crearea profilului.

Legat de mesele pentru mașinile de frezat, există bineînțeles multe variante „de casă″ sau dispozitive cu un scop, pe care le putem efectua pentru produsul respectiv sau pentru prelucrarea finală a acestuia, însă masa care este fabricată în acest scop cred că ne va servi mai bine, dar în principal, în siguranță și cu fiabilitate.