+420 266 190 190 (EN) / Luni - vineri: 9-17
ReduceriContacte cu TVA fără TVA Logare
0
0,00 RON cu TVA 0,00 RON fără TVA

Freze superioare cu coadă sau oricine poate deveni frezor


Freza superioară cu coadă este de fapt o rindea electrică modernă. Ceea ce se realiza înainte manual, folosind dălți și freze cu profil reglabil, astăzi se realizează ușor cu o singură mașină. Și cu ajutorul unei gamă largă de instrumente și profile interschimbabile.

Pentru lemn și mobilă

Pentru a fi siguri de marcajele potrivite, am apelat la Wikipedia: "Freza este un instrument de prelucrare cu mai multe tăișuri, utilizat pentru frezare, prelucrarea metalelor și a altor materiale. Mașina unealtă, care o utilizează, se numește mașină de frezat." Deci formularea corectă este: "Fixați freza în mașina de frezat și treceți la lucru!"

Fețe de sertare ajustate

Chiar și pergolei i se potrivesc grinzile cu margini rotunjite

Nu doar rotunjirea marginilor, ci și decorații ... cu freza, se poate

Aici, cineva s-a jucat cu detaliile ... folosind o freză cu tăieturi conice sau cu fața îndoită

Toate marginile prelucrate la mobile sau la obiectele din lemn din jurul nostru, tot ce are un profil interesant sau o canelură, a fost făcut cu o mașină de frezat. În cazul în care produsul este mai vechi sau de la străbunica, s-a folosit o freză de profil. Adesea se foloseau plinte profilate. Și acestea se făceau tot cu ajutorul frezei.

Peste tot în jurul nostru

Comoda din baie are marginile blatului superior și ale fețelor de la sertare rotunjite cu freza

Margini ușor "prelucrate" și cutia de flori arată imediat mai bine

Urmele și pofilele mașinii de frezat pot fi găsite pe marginile meselor, pe console decorative, ușile dulapurilor de bucătărie sau mobilierul rustic. De asemenea, ajută la crearea golurilor pentru balamalele de la încuietori și pentru mânere, a canelurii pentru ușile glisante, rotunjit marginile rafturilor sau ale părților laterale ale patului. În mod similar, poate înfrumuseța pergola, mobilierul de grădină sau parapetul. Acestea sunt în mare parte produse deja achiziționate și fabricate industrial. Ajută și la producerea de știfturi, dălți, îmbinări sau frezări de orice formă, atât la suprafață, cât și la orificii interioare. Folosind o mașină de frezat, vom spori foarte mult valoarea produsului și a materialelor folosite, și îi vom da aspectul final, indiferent dacă este vorba doar de rotunjirea marginilor sau la profilare sofisticată.

Baza este un material pregătit

Frezarea canelurii sau prelucrarea muchiei?

Cu mașinile de frezat uni-max, nici o problemă

Placa MDF poate fi de asemenea prelucrată

Setați adâncimea de tăiere după cum este necesar

Pentru un lucru de calitate și un rezultat bun cu mașina de frezat, avem nevoie în primul rând de un material bine prelucrat. Mașina de frezat ne ajută să rotunjim sau să frezăm atât lemnul, cât și materiale pe bază de lemn, cum ar fi plăci din MDF cu fibre de lemn, placaj, PAL sau unele materiale plastice moi. Dacă materialul este pregătit corespunzător, suportul și placa de ghidare a frezei alunecă și copiază suprafața sau marginea. Asta desigur, dacă o ținem în mână și prelucrăm materialul de sus. Data viitoare vom introduce fixarea de masă pentru prelucrarea dinspre partea de jos.

Prindere bună = muncă în siguranță

Fixarea sigură a materialului folosind menghina

Coborârea sau încastrarea picioarelor frezei trebuie analizate cu atenție

Freza este un instrument de tăiere de mare viteză de până la 30.000 rpm. Prin urmare, materialul trebuie să fie bine fixat bine și sigur în timpul lucrului. În acest scop putem folosi cleme, adecvate, cu care nu strivim materialul, sau bride de calitate. Acestea pot fi atașate la marginea mesei sau în ea putem freza o șină de ghidare pentru cleme ajustabile. Șina de ghidare este un ajutor foarte util, folosind frecvent la frezare. Putem utiliza și o extensie specială.

Siguranța la primul loc

Mașina de frezat lansează așchii de lemn

...prin urmare, nu ar trebui să uităm niciodată ochelarii de protecție

Când lucrăm cu mașina de frezat, protejăm mai ales ochii de așchiile zburătoare, atunci când este posibil folosim un aspirator și o extensie pentru aspirație cu, care sunt echipate cele mai multe mașini de frezat. Fixați ferm materialul. În material se introduce doar capul de freză. Dacă lucrăm cu lemn masiv, avem grijă de direcția fibrelor, de-a lungul fibrelor lucrăm cu atenție pentru a evita ruperea.
Atenție, cuțitul tăietor trebuie introdus în material cu partea lamei, în direcția de rotație, și întreaga mașină de frezat se deplasează de-a lungul materialului în această direcție. (Pentru cunoscători, este de la sine înțeles, dar un începător poate face confuzii, și apoi poate avea impresia că freza nu funcționează sau că el a ales o freză greșită).
În timpul lucrului folosim opritoare și ghidaje, nu împingem în tăietură și nu folosim instrumente boante.

Cum alegem freza

Diferite tipuri de freze

Diametre diferite ale cozilor de freze

Reducția pentru diverse diametre ale cozilor de freze

Strângeți și dați-i drumul

Dacă nu aveți încă experiență, este bine să o încercați, să o împrumutați de la un vecin sau de la cineva care o deține. Descoperiți astfel că nu este necesar să vă faceți griji, că este realmente utilă și ne va fi de folos în atelierul nostru. Dimensiunea frezei se alege în funcție de utilizare. Freza mai mică va fi mai manevrabilă și mai ușoară în mână pentru a lucra, de exemplu, pe structuri de lemn deja finisate, cum ar fi grinzi expuse la mansardă, pergole etc.. Frezele mai mari sunt mai grele, mai robuste, se manevrează mai bine și stau mai bine pe material. Ne poate ajuta să decidem și ce accesorii bogate are freza, sau dacă putem cumpăra o masă de lucru, ceea ce face ca utilizarea sa să fie și mai substanțială. Pentru frezarea ocazională, sunt suficiente scule cu un diametru al cozii și cu strângere mai mici. Pentru lucrări grele este bine să alegeți o freză un diametru mai mare al coletului. Frezele mai bune sunt echipate cu reducție pentru mai multe diametre. Vom putea astfel folosi diametre mai mici și mai mari într-o singură mașină.

O bună ergonomie a mânerului facilitează utilizarea instrumentului

Controlul vitezei direct pe mâner

Reglarea opritorului de adâncime

Reglarea fină a opritorului de adâncime

Alegerea se mai bazează și pe criterii ca viteza reglabilă electronic, o bună ergonomie a mânerului, și o oprire de adâncime de înaltă calitate, cu setări în mai multe trepte. Setarea opririi în mai multe etape poate fi utilizată, de exemplu, în pregătirea profilelor compozite, sau la degroșări mari unde apare necesitatea frezării în mai multe etape., respectiv "imersiune treptată".

Data viitoare

Este bineînțeles, de asemenea, posibilă fixarea mașinii de frezat de jos și apoi deplasarea materialului spre axul de frezare. Dar aceasta, împreună cu o modalitate de strângere interesantă folosind o masă de vid, va fi prezentată data viitoare, și tot în numerele următoare vă vom arăta cum să faceți plinte sau uși de bucătărie decorative.