+420 266 190 190 (EN) / Luni - vineri: 9-17
ReduceriContacte cu TVA fără TVA Logare
0
0,00 RON cu TVA 0,00 RON fără TVA

Mașini de frezat uni-max pentru raze, unghiuri și diferite profiluri

În cazul în care ne-am hotărât să facem ceva produse din lemn mai frumoase, mai plăcute ochiului și mai estetice, să dăm o valoare mai mare muncii noastre, să o vindem mai bine sau doar să fim lăudați de soție, o să avem nevoie să achiziționăm o mașină de frezat.

Mașina de frezat cu freză un corp formează

Cu mașina de frezat ca atare nu am reuși mult lucru, deci o să avem nevoie și de ceva freze drepte sau profilate. Utilajul – mașina de frezat, deci cu cuțit - freză formează un întreg inseparabil. Profilurile sculelor sunt de multe tipuri, într-adevăr este din ce alege. La început este mai bine a se începe cu un set mai mic cu câteva freze. Când ne obișnuim să lucrăm cu mașina, putem să ne destindem și să achiziționăm un set mare care conține mai multe tipuri de profiluri și diferite combinații de mărimi și raze. Totul depinde de faptul cât de des o să folosim mașina de frezat.

Chiar dacă profilul frezei este dat, prin pătrunderea treptată în material se poate folosi doar o parte a profilului sau pot fi folosite mai multe profiluri. Aceasta o învățăm prim experiență. Nu orice profil poate fi combinat sau poate fi continuat. Din experiența proprie pot să spun că cea mai frecventă și simplă este utilizarea razei mici sau mari sau a profilului mic pentru rotunjire, ornamentare sau teșire a muchiei materialului. Dar cum spun, setul este frumos și crește posibilitatea de folosire și numărul de profiluri. În setul mare sunt freze cu ajutorul cărora putem crea lambă sau uluc pe muchia scândurii și putem să ne facem lambriuri proprii. (Chiar dacă este mai avantajos să le achiziționăm).

Lamba și ulucul se pot folosi la lipirea panourilor mai largi la efectuarea blatului de masă sau a treptei - astfel panourile pot fi lipite mai bine.

Mașină de frezat ieftină sau scumpă?

Pentru frezarea ocazională a muchiilor, pentru câteva șipci profilate nu trebuie să cumpărăm mașini scumpe. Mai ales, dacă este vorba de frezarea lemnului moale cum ar fi molidul, pinul, plopul, zadă, anin, tei etc. Dacă însă dorim să efectuăm o frezare adâncă de ex. pe grinzile de la pergolă, va fi mai bine să achiziționăm o mașină de frezat mai robustă și mai grea, cu placa de bază mai mare.

Șipca ascunde totul

Se spune, că șipca ascunde totul, iar șipca ornamentală nu numai că ascunde dar și înfrumusețează, dar de ex. acoperă muchiile false duble ale mesei sau creează material pentru ramă de fotografie.

Cu șipci putem crea pe uși sau pe ușile de bucătărie sau de mobilă casete false. Cu ajutorul șipcii profilate putem de asemenea pune geam în ramă sau umplutura ușii. Dacă suntem puțin îndemânateci, putem renova bine ușile urâte din bloc.

Încercați să calculați cât ar costa de ex. zece sau o sută de metri de șipci ornamentale de care aveți nevoie pentru terminarea pardoselii și a placărilor cu lambriuri la mansardă și în acel moment realizați că pentru acești bani puteți achiziționa o mașină de frezat mai simplă cu profilul frezei potrivit iar șipcile sau profilurile vi le puteți crea singuri, în plus mașina de frezat vă rămâne.

Începem să frezăm

Baza o prezintă fixarea rigidă a materialului. Cel mai bine cu ajutorul clemelor. Putem folosi și holșuruburi sau masă cu vacuum sau cleme, totul în funcție de materialul fixat. La frezare luăm o bucată de material cu aceeași grosime și pe aceasta ajustăm profilul. Această bucată o păstrăm, pentru a putea mai târziu ajusta din nou profilul, dacă am avea nevoie de acesta.

Și totuși se rotește - însă încotro?

Pentru cineva, care lucrează cu mașina de frezat pentru prima dată, poate fi o problemă din ce parte a materialului va începe frezarea, deci unde să alăture tăișul de material. Pe mașina de frezat este întotdeauna însemnat sensul de rotire al sculei și aceasta fie prin etichetă sau săgeată fasonată în relief. Când punem freza pe placa de bază săgeata indică sensul acelor de ceasornic – în acest sens se mișcă freza.

Când ne imaginăm însă cercul sau blatul rotund al mesei, pe care am dori să-l decupăm prin frezare, atunci înaintăm cu întreaga mașină de frezat contra acelor de ceasornic în așa fel, încât deplasăm mașina prin tragere ușoară pe material spre sine. Sensul de rotire al frezei este setat în așa fel încât tăișul să intre în materialul degajat în adâncime până la rulment sau la adâncimea sau profilul total al frezei fără rulment.

Greșeala începătorilor poate fi și mersul înapoi, aceasta atunci când punem freza și mergem înapoi. Câteodată nici nu trebuie să observăm, freza ascuțită și rotațiile înalte ale mașinii vor efectua profilul, acesta n-o să fie însă frumos și va fi cu smulgeri iar noi o să ne mirăm ce nu e bine și o să dăm vina că scula este tocită. Singura toceală în acest caz poate să fie de partea noastră. (Din când în când se întâmplă la oricine, deci și mie.) Putem să dăm înapoi de ex. atunci când trebuie să ne întoarcem în locul de unde am pornit sau în colț sau la continuarea profilului, întotdeauna însă pe o porțiune scurtă.

Cel mai bine este să încercăm pe un material - încercăm să frezăm puțin înainte și puțin înapoi, diferența o vedeți imediat iar data viitoare o să fiți siguri dacă frezați în sensul corect.

Mașina de frezat este o mașină de turație înaltă. Când întrerupem frezarea vom continua întotdeauna cu mașina de frezat pornită și scula în rotație, niciodată nu pornim mașina de frezat cu scula apăsată de material - reculul ar putea să ne rănească grav.

Frezare din ambele părți

Dacă la freză folosim pentru copiere rulmentul la capătul cozii, se poate utiliza în majoritate dintr-o parte, uneori din ambele părți ale materialului. Aceasta însă doar în cazul în care materialul este destul de gros iar rulmentul la copierea din cealaltă parte se poate rezema și de materialul inițial, nedebitat la prima frezare. Astfel putem obține o șipcă largă cu profil ornamental.

La frezare cuplați ochii și urechile

În cazul în care mașina de frezat își schimbă la lucru în vreun fel sunetul înalt caracteristic, trebuie imediat oprită și controlată calitatea fixării, materialul sau scula. La rotațiile de lucru în jur de treizeci de mii orice sunet non standard prezintă un semn de o problemă fatală. Foarte puține ustensile din segmentul meșteșugarilor are tăiș și o astfel de turație.

În edițiile următoare vom dezbate reglarea corectă a mașinii de frezat și ne vom familiariza cu masa de lucru pentru prinderea inferioară.